В клуба на СДС в Русе отбелязаха 20 години от събитията на 4 февруари 1997 г.

12:42, 04 фев 17 / Политика 25 356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В клуба на СДС в Русе се състоя пресконференция с участници в събитията от 4 февруари 1997-ма година. Те разказаха своите спомени за събитията тогава и коментираха случилото се в страната през този 20-годишен период.

„Русе беше вторият град, който излезе на масов протест след София.

На 10 януари станаха събитията в парламента на 12 януари СДС- Русе заедно с нашите партньори от други по- малки политически сили, с посредничеството и със сериозното участие на структурите на „Подкрепа“ излязохме на шествие, което започна от Централна гара и завърши пред Дома на културата със 6 хиляди участника.

Това беше грандиозна победа на гражданското общество в Русе. Протестите се правиха в условията на непрекъснато и внимателно наблюдение от страна на правоохранителните органи, които бяха готови да вземат мерки във всеки един момент когато ние сбъркаме.

25 дни продължиха протестите. Никога не е имало по- малко от 1 000 души. На 4 февруари в Русе протеста ескалира. Почти вече не можехме да овладеем хората.

Беше затворен граничния пункт на „Дунав мост“, започнаха от страна на пътуващите протести. В 19:30 часа получихме новината, че Добрев е върнал мандата. Последва големия празник на площада", каза Юлиян Гарелов.

"Много трудно беше в един малък град като Бяла да организираш такива събития. Искаше се голяма смелост да отидеш в един малък град, където всички се познават, да се изложиш на показ и да те видят, имаше камери. Хората преодоляха този страх, за да могат да очакват нещо по- добро, да сменят тази система", коментира Драгомир Дамянов.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама