12 иновативни училища готвят в Старозагорско

11:22, 04 фев 17 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 12 училища в Старозагорска област са кандидатствали за статут на иновативно училище, информираха от Министерство на образованието. Повечето са в Стара Загора, има и в Казанлък, и Гълъбово.

Нестандартните подходи се прилагат в три посоки – нов или усъвършенстван начин на управлението на училището или детската градина; промени в учебния план и нови учебни предмети, програми и планове, съчетани с модерни методи на преподаване.

Новият Закон за предучилищното и училищното образование позволява за първи път да бъдат признати за иновативни училища или отделни паралелки, които подобряват качеството на образованието чрез иновации. Проектите съдържат форми на работа, чиято цел е да засилят интереса на децата към ученето, да им помогнат по-лесно да усвояват знания и да развиват своите таланти.

Едно от важните изисквания към кандидатите е училищните проекти за иновации да са одобрени от родителите на всички деца, с които ще се работи по нов начин. Задължително е също обучението да е съобразено с държавните образователни стандарти.

Постъпилите проекти ще бъдат оценявани първо в Регионалните управления по образованието. След това те ще бъдат разгледани в обществена комисия, която до 28 април 2017 г. ще подготви списък за одобрение на иновативни училища от Министерски съвет, който да бъде обявен на 31 май.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама