Столична община: Повишение в цената на водата не е икономически обосновано

10:41, 04 фев 17 25 239 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ценовото предложение към бизнес-плана на „Софийска вода“ не е икономически обосновано. Това е становището на Столична община, подкрепено с решение на СОС от 24.11.2016 г., което е изпратено до Комисията за енергийно и водно регулиране. Изтъкването на нормата на възвръщаемост като основна причина за увеличение на цената на водата в момента е неприемливо.

Една от причините, които изтъква ведомството е, че нормата на възвръщаемост от 17% е определена през 1999 г. в концесионния договор и до момента този процент не е бил причина за вдигане на цената. Друг важен аргумент е, че при последното увеличение на цената през април миналата година с 3,4% нормата на възвръщаемост беше същата като сега, когато регулатора приема увеличение от 18%.

 В своето становище СОС обръща внимание на КЕВР на силното подценяване в бизнес-плана на прогнозните количества потребена вода в следващия регулаторен период, които от своя страна са основен ценообразуващ фактор.

През 2016 г. кметът на Столична община Йорданка Фандъкова поиска КЕВР да провери количествата вода, които се фактурират от дружеството, реализираните приходи от ВиК услуги, броя на регистрираните и отстранени аварии, справка за всички договори, сключени с външни изпълнители, справка за годишните разходи, проверка на ремонтната и на инвестиционната програма и др. Срокът за извършване на проверката беше от 27.09.2016 г. до 27.12.2016 г. и до момента данни от нея не са изпращани на Столична община.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама