Студенти по психология ще работят с онкоболни пациенти

08:05, 04 фев 17 25 578 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Под знака на психосоциалната подкрепа за онкоболните пациенти и техните близки ще премине 2017-а за онкоболницата във Варна. Уникалната програма на здравното заведение стартира през есента на миналата година, за да докаже, че с общи усилия – на обществото, на специалистите и на всеки един пациент или негов близък, приемането и преминаването през болестта може да бъде по-малко трудно и болезнено.

От началото на февруари за работа с онкологично болни пациенти вече се обучават студенти по психология на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. В рамките на три месеца всеки ден по 4 часа студенти ще извършват първоначален скрининг в онкокомитетите и последващо изследване за нивата на тревожност и депресивност на пациентите в отделенията по химиотерапия и по лъчетерапия.

В рамките на тази година болницата ще започне и обучение на медицински и немедицински персонал, както и на социални работници, за оказване на психосоциална подкрепа на онкологично болните пациенти и техните близки.

Вече повече от 10 години общинската Онкологична болница провежда и кампании за безплатни профилактични прегледи. И през 2017-а приоритет за специалистите на здравното заведение ще бъде превенцията на онкологичните заболявания с най-голяма честота – рак на млечната жлеза, рак на женските полови органи, рак на простатата, на дебелото черво и на кожата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама