Обществения съвет на Хитрино проведе общоселско събрание

19:56, 03 фев 17 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В ритуалната зала на Хитрино се проведе общо събрание на жителите на селото.  Общественият съвет избран след злополучната катастрофа, заедно с ръководството на община Хитрино направи отчет за извършеното до сега.

 Кмета на Хитрино Нуридин Басри даде пълни разяснения относно това, което е било обсъждано на вчерашното заседание на Националният обществен съвет в София.

На пострадалите домакинства, които бяха разделени в 3 категории ще се осребряват фактури за закупените електроуреди и мебели.

Националният съвет е определил, че уредите, които ще се купуват,  трябва да бъдат от първа необходимост - телевизор, хладилник с фризер, готварска печка, бойлер, пералня и печка на твърдо гориво. Има и определена максимална цената, а ако някой желае нещо по-скъпо, може да  доплати с лични средства.



За обзавеждане, отпуснатите пари също са съобразени с категориите. На 1-ва категория ще бъдат дадени 12 000 лева, на 2-ра 8 000 лева, а на 3-та 1 000 лева.

Ще има комисии, които ще посетят пострадалите къщи, за да се уверят, че купеното от хората съвпада с документите, които са представени.

Не е предвидена финансова помощ само за бизнеса в Хитрино. Държавата е отказала помощ на частния сектор, защото би трябвало те да имат сключени застраховки.

Огледите на къщите в селото приключиха, но има и домове, в които не е минавала комисия поради отсъствието на стопаните. Кмета увери жителите, че няма да има пропуснати и ощетени.



„Готови сме да направим и повторни огледи. Само да не се получи така, да викате комисиите за щети, които не са от взрива, защото едно посещение струва 400 лева и ще си го платите вие”, каза Нуридин Басри на хората от селото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама