Христо Боев: Румъния е избрала своя път към демокрация от западен тип

19:06, 03 фев 17 25 716 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Румънците твърдо заявяват своята ангажираност с общество, свободно от корупционни практики, заяви преводачът от Добрич и познавач на румънската литература Христо Боев по повод на протестите за демокрация без корупция в Румъния.  

„Борбата против корупцията е процес, но този процес трябва да бъде непрекъснато защитаван с граждански действия“, коментира Христо Боев в интервю за kultura.bg.



По думите му, знаково бе и присъединяването на президента на Румъния Клаус Йоханис, към тези протести. „Приемането на поправката в закона, би била сериозна крачка назад в освобождаването на държавата от корупцията и румънците твърдо заявяват своята ангажираност с общество, свободно от корупционни практики. На българите тази енергия им липсва по обясними причини – най-големите протести в нашата страна не доведоха до никакви трайни положителни решения. Смятам, че там има и голяма политическа воля от страна на управляващите, Румъния да бъде образцова демокрация на Балканите. Неслучайно сравненията с нашата страна не са в наша полза“, посочва Боев.

Според него, това, което Румъния се опитва да направи, е да минимизира назначения на хора със съмнителни отношения със съдебната систем в един процес към назначаване на възможно по-чисти и достойни хора на ръководни позиции.

Христо Боев смята, че Румъния е избрала ясно своя път към демокрация от западен тип, не фасадна демокрация като в други държави на Изток. „Техният път е доста по-праволинеен от нашия, също и съдебната система там даде ясни доказателства за независимост в правораздаването. Гледам на сегашната ситуация като пореден тест за гражданското общество и политическата воля, който според мен Румъния ще издържи с достойнство. Важното е, че те отказват дори да допуснат друго възможно развитие. В исторически план са се откривали и закривали всякакви агенции и дирекции, според нуждите на страната и/или конкретното управление. А подкрепата от полицията далеч не е прецедент – тя и армията застанаха на страната на хората по време на революцията им от декември 1989 г.“, посочва той.



Снимка: Reuters

И допълва, че протестите сега са най-масовите след тези от време на свалянето на Чаушеску от власт. „Аз лично, като чух за екзекуцията на техния диктатор, бях шокиран – дадох си сметка, че Румъния ще се развие различно от България, наблюдавайки паралелните процеси в нашата страна по това време. Не трябва да си мислим обаче, че румънската революция реши всички проблеми с комунистическото минало. Там хората масово излязоха на улиците, проля се кръв – около 1000 души бяха убити. Оттук идва и твърдата им неотстъпчивост при отстояването на завоюваните права и свободи“, подчертава той.

Христо Боев е роден в Пловдив, живее в Добрич. Доктор по сравнителна английска и американска литература на университета „Овидиус“, Констанца (Румъния). Преводач от румънски и английски, познавач на литературата на северната ни съседка. През 2016 г. получи наградата на името на Ливиу Ребряну за превода си на „Адам и Ева“ от румънския писател. Бивш началник на Регионалния инспекторат по образование в Добрич.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама