Сметосъбирач осъди фирмата си в Стара Загора

17:46, 03 фев 17 25 505 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Старозагорец, работещ като сметосъбирач в „Зауба” АД, осъди фирмата за трудова злополука.

Ищецът Г.Д. твърди в исковата си молба, че работил на трудов договор в „Зауба" на длъжност сметосъбирач. На 23. 06. 2016 г. около 22.00 часа по време и по повод извършваната работа претърпял злополука - паднал от стъпенката на камиона на земята и получил открита рана на пръста на дясната ръка, охлузвания на колянна и глезенна става. Преживял големи болки и страдания.

Бил транспортиран до спешен травматологичен кабинет към Центъра за спешна помощ, прегледан и освободен за домашно лечение. Уврежданията, които получил, представлявали леки телесни повреди. Моли съда да осъди ответника „Зауба" да му заплати обезщетение в размер на 3218.28 лева. Ответникът „Зауба” счита, че предявеният иск е неоснователен.

Съдът приема за установено наличието на трудова злополука, което е основание за ангажиране на имуществената отговорност на работодателя. Но приема още, че ищецът не е спазил основните правила за безопасност, тъй като  в разрез с тях, се е качил на стъпенката на сметоизвозващия камион след приключване на работа. С това е допринесъл за настъпване на травмата и е налице 50 % съпричиняване на вредите.

Затова и осъжда „Зауба” да заплати на Г.Д. сумата 110 лева, представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди от трудова злополука и сумата 750 лева, обезщетение за причинени неимуществени вреди, ведно със законната лихва върху тези суми до окончателното им  заплащане, както и сумата 106,89лева, представляваща разноски по делото.  Отхвърля иска в останалата му част.

Решението подлежи на обжалване пред Старозагорския окръжен съд.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама