Пуснаха под парична гаранция двама каналджии, спипани в община Царево

16:39, 03 фев 17 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжен съд – Бургас измени мярка за неотклонение „Домашен арест“ на Районен съд - Царево спрямо двама обвиняеми – Людмил Г. и Георги П., за подпомагане на незаконен превоз на имигранти в „Парична гаранция“ в размер на 5000 лева за всеки от тях.

Людмил Г. и Георги П. са обвиняеми за това, че на 24.08.2016 г. в зоната на отговорност на ГПУ – Царево, в участъка между с. Синеморец и гр. Ахтопол, в съучастие помежду си като помагачи и в съучастие с Росен Ц. като извършител, с цел да набавят за себе си имотна облага, подпомогнали Росен Ц. чрез даване на съвети – отвеждане до мястото на товарене на чужденците и съпровождането им към вътрешността на страната, използвайки лек автомобил, собственост на М.Л. Те подпомогнали Росен Ц. незаконно да превози група чужденци – 11 ирански и иракчански граждани, между които и лица ненавършили 16-годишна възраст, в нарушение на закона.

Окръжен съд – Бургас отчете в съдебното си заседание, че от м. септември 2016 г. до настоящия момент, освен ново привличане като обвиняеми, с участието на друг защитник, други действия по разследването не са извършвани. Въззивната инстанция констатира, че няма събрани доказателства, които да повишат степента на обоснованост на направеното предположение, макар същото да не е оборено към настоящия момент. Според съда неоправдано е продължителното бездействие в продължение на повече от 5 месеца и в разрез с гаранциите за правата на гражданите за бърз и справедлив процес, съобразно практиката на Европейския съд по правата на човека.

Бургаският окръжен съд съобрази същевременно, че двамата обвиняеми са с обременено съдебно минало и следва са се осигури тяхното участие при предявяването на материалите по разследването, което ще позволи своевременното му приключване. Видно е, че до момента няма данни обвиняемите да са се отклонявали от взетата спрямо тях мярка за неотклонение и с това да са направили опит да осуетят разследването, като окажат въздействие върху свидетели, вещи лица или да укрият доказателства. Поради това съдът прие, че адекватна и достатъчна се явява мярката за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 5 хиляди лева, за всеки от тях.

Що се касае до наложеното ограничение обвиняемите да нямат право да обжалват мярката си за неотклонение в двумесечен период, въззивният съд намери същото за неоправдано и ненужно, тъй като в делото не се установяват доказателства, от които да се налага извод, че обвиняемите спекулират с това свое право. Окръжният съд на Бургас прие определението на Районния съд в Царево, в тази си част, да бъде отменено.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама