Кметове на ГЕРБ не могат да бъдат кандидати за депутати

15:38, 03 фев 17 / Политика 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметове на общини, райони и кметства не могат да бъдат кандидати за народни представители. Общински съветници от ПП ГЕРБ могат да бъдат кандидати за народни представители, но не повече от 20% в една кандидатска листа от всички действащи общински съвети от областта. За градовете с районно делене – София, Пловдив и Варна не повече от 20% от действащите общински съвети. Това са част от общите изисквания на Изпълнителната комисия на ГЕРБ към кандидат-депутатите в новия 44-ти парламент. Критериите, на които трябва да отговарят кандидатите за народни представители, са обсъдени на заседание на комисията и вече са изпратени на общинските структури на партията в цялата страна.

Едно от условията, за да бъдат включени в листите за народни представители, е кандидатите да не са се дискредитирали с действията си от участието си в законодателната, изпълнителната и местната власт. Сред задължителните критерии е изискването кандидатът да не е придобил имотното си състояние от престъпна дейност или при условията на „конфликт на интереси“. И още, „да се ползва с уважението и доверието на своите съграждани и колеги“ е записано в партийните инструкции.

Ръководството на партията държи кандидатите за депутати да притежават образователен ценз и допълнителна професионална квалификация. Кандидатите трябва да познават в детайли Управленската и политическата програма на партията и да показват умения за участие в дискусии по тях.

Има и изисквания към кандидати, които вече са били в парламента. С досегашната си работа като народни представители те трябва да са се доказали, че са работили в интерес на българските граждани.

„В някои общински събрания бяха номинирани досегашните народни представители на ПП ГЕРБ проф. Стефан Желев и Ралица Тодорова“, каза за Topnovini.bg областният координатор на ГЕРБ – Шумен Любомир Христов.

Водачите на листи във всички многомандатни избирателни райони ще определи със свое решение Изпълнителната комисия. Ръководният орган на партията ще реши и окончателната подредба на листите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама