Трафиканти на мигранти в Странджа са задържани под стража

15:22, 03 фев 17 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжният съд в Бургас потвърди определение на Районния съд в Царево за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо обвиняем за незаконен превоз на имигранти, както и остави без уважение искането на друг обвиняем за същото престъпление да им бъде изменена мярката за неотклонение „Домашен арест“ в по-лека.

Срещу обвиняемият Цветан Д. е образувано досъдебно производство за това, че на 26 януари тази година по пътя от с. Резово към Велика, с цел да набави за себе си имотна облага противозаконно подпомогнал група чужденци – 10 афганистанци и пакистанци, да пребивават и да преминават през територията на Република България. Деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство – лек автомобил, собственост на С. К., предоставен доброволно на обвиняемия и по отношение на повече от едно лице. Престъплението, за което е обвиняем Цветан Д. е тежко умишлено престъпление е се наказва с „Лишаване от свобода“ за срок от 1 до 6 години и глоба от 5000 до 20 000 лева.

Обвиняемият е с обременено съдебно минало, като последното осъждане е влязло в сила на 18.01.2017 г., а именно - за ползване на чужди регистрационни табели при управление на МПС. Демонстрираните усилия на обвиняемия да избегне полицейската проверка, а после изоставяйки имигрантите и автомобила  по време на инкриминираното деяние, както и опита да се укрие, на фона на обремененото му съдебно минало, според въззивната инстанция сочат за реална опасност Цветан Д. да се укрие или извърши ново престъпление, ако е на свобода.

Ивайло К. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 16.08.2016 г. в землището на царевското с. Фазаново, в съучастие като съизвършители с Борис И., с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнали група чужденци – 11 лица, между които и 2 ненавършили шестнадесетгодишна възраст, да пребивават и преминават страната, в нарушение на закона. Деянието е извършено чрез използването на моторно превозно средство – лек автомобил, собственост на  М. С., и е извършено по отношение на повече от едно лице.

Окръжният съд на Бургас потвърди, че е правилна преценката на първата инстанция за наличие на реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление ако е на свобода, съобразявайки обремененото му съдебно минало. Според въззивната инстанция не се сочат и не се обосновават твърденията на защитата за влошено здравословно състояние на Ивайло К., което да не му позволява да търпи взетата спрямо него мярка за неотклонение „Домашен арест“.

С цел недопускане разглеждането на делото по искания за изменение на взетата мярка за неотклонение, да става причина за забавяне приключването на досъдебното производство, Окръжният съд на Бургас намери, че определението на Районен съд – Царево следва да се потвърди и в частта относно определената двумесечна забрана за ново искане за изменение на мярката за неотклонение на Ивайло К.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама