Прекратено е наказателното производство срещу Румяна Ченалова за престъпление по служба и документно престъпление

15:03, 03 фев 17 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Прекратено е наказателното производство срещу Румяна Ченалова за престъпление по служба и документно престъплениеТова съобщиха от пресцентъра на Софийски градски съд. С разпореждане от днес, Вера Чочкова, съдия-докладчик, прекрати наказателното производство срещу съдия Ченалова, тъй като деянията описани в обвинителния акт не съставляват престъпление.

Като мотиви за решението си съдия Чочкова посочва, че съгласно чл. 132 от Конституцията на Република България съдиите, прокурорите и следователите не носят наказателна и гражданска отговорност за своите служебни действия и за постановените от тях актове. Изключение се допуска в случаите, когато извършеното от магистрата нарушение по служба представлява умишлено престъпление от общ характер. В издаденото разпореждане се посочва още, че в конкретния случай обвиненията по чл. 282, ал. 1 Наказателния кодекс и чл. 311от Наказателния кодекс са такива, че и без наличие на функционален имунитет, съдът следва да оправдае подсъдимата за неумишлено осъществяване на престъпление по служба и за документно престъпление, защото съставомерността им поначало изисква умисъл. Изхождайки от това съдия Чочкова смята, че прокуратурата не е посочила в обвинителния акт такива фактически твърдения, които да позволяват да се направи извод, че действията на обвиняемата са извън обхвата на функционалния й имунитет. В разпореждането се казва още, че дългогодишната постоянна съдебна практика установява еднопосочно, че бездействието на съда да укаже внасянето на дължимата държавна такса не представлява съществено процесуално нарушение и не се отразява върху правилното отсъждане.

В мотивите си Вера Чочкова твърди, че прокуратурата е допуснала логическо противоречие в правно-организационната структура на обвинението, засягащо държавните такси, което също демонстрира изначалната му несъстоятелност. Тя счита, че изводът на прокурора, че ответникът е бил увреден с незаконен запор, по думите й, се изгражда върху неправилно разбиране за процесуалния закон. Като обобщение съдия – докладчикът заявява, че в обвинителния акт не са допуснати отстраними съществени процесуални нарушения, доколкото тезата на прокуратурата е недвусмислено ясна и не води до нееднозначно тълкуване.В същото време, възведените инкриминирани деяния не съставляват престъпления по чл. 282 НК и чл. 311 НК, нито такива, по които съдът би могъл да се произнесе без съществено изменение на обстоятелствената част на обвинението с прилагането на закон за същото, еднакво или по-леко наказуемо престъпление. Съдия Вера Чочкова счита, че наказателното производство по делото следва да бъде прекратено, тъй като деянията, описани в обвинителния акт, не съставляват престъпление. Решението подлежи на обжалване в 15 – дневен срок, пред Софийски апелативен съд. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама