Гладни лисици нападнаха квартал на Добрич

11:41, 03 фев 17 25 501 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лисици нахлуха в квартал на Добрич, алармират жителите му. В квартал „Рилци” лисичите нападения вече са се превърнали в истинско бедствие, споделят живеещите там. Те обясняват, че хищниците се разхождат спокойно по уличите и вечер, и денем.

Лисица пресече булеварда пред колата ми, разказва един от тях. Друг споделя, че лисици на три пъти са изяли общо 15 кокошки и два петела от личното му стопанство. три транша. Потърпевш обаче не е само той. „Разхождат се и през деня, като обикалят по дворовете”, посочва жител на квартала.

Майка пък разказа, че преди няколко дни рано сутринта – около 6,50 ч., е изпращала детето си за училище, когато видели лисица свободно да се разхожда в района на парка на квартал „Рилци”. „Съжалявам, че не успях да я снимам, но споделяйки видяното с други хора от квартала се оказа, че не съм единствената свидетелка на подобна гледка”, допълва жената.

„Положението с лисиците е съвсем сериозно! Казвам лисици защото не е само една. Имам повече от пет лични засечки на свободно движещи се в квартала животни, не само в парка, а и по улиците, където преди броени дни една прибяга пред колата”, разказва Живко Димитров. Обяснява, че дъщеря му е сменила спирката, на която хваща автобуса  за училище, за да избегне следващи срещи с лисици.

От много села в област Добрич има сигнали за лисици, съобщи председателя на Управителния съвет на Сдружение „Ловно-рибарско дружество“ в Добрич Илия Михайлов. Все по-често има сигнали за набези на лисици в дворове на къщи по селата. Заради снега те не могат да открият храна в горите и полетата. Затова хищниците търсят храна в необитаеми къщи и по дворовете, обясни Михайлов. Той разказа за случай отпреди две години, когато на гара Север в Добрич бясна лисица е нападнала дядо с внуче.

Михайлов обясни, че отстрелът на лисицата е разрешен. Това обаче може да става на не по-малко от 200 метра от населеното място.

Във връзка с подадения сигнал пък от Община Добрич съобщиха, че по време на провеждани обходи през есенния сезон от инспектори ООС при Община град Добрич и служители на Общински приют за безстопанствени животни- Община град Добрич в посочения в сигнала район не е констатирано наличие на бърлоги на лисици в населените терени. Районът граничи със земеделска земя и залесени терени, които би могло да са ареал на обитание на лисици, което е предпоставка за наличие на мигриращи лисици в населените места. Други фактори са размножителния период, който е през декември-януари, търсене на храна предвид усложнените климатични условия. Лисицата не е защитено животно и затова отстрелът и е разрешен, но съгласно Закон за лова и опазване на дивеча и Правилник за прилагането му не е позволено сглобяването и зареждането на ловното оръжие на разстояние по-малко от 200 метра от населено място. Забрана съществува и за залагане на капани. Единствен вариант в населено място е обезопасяване на помещенията, в които се отглеждат селскостопански животни, посочват от местната власт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама