КФН: Българските застрахователни и пенсионни компании са стабилни

11:38, 03 фев 17 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парите на българските граждани за втора пенсия са подсигурени, а частните пенсионни фондове са стабилни. Това обяви председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова на представяне на резултатите на стрес тестовете.

Докладите след направените в последните месеци задълбочени проверки показват устойчивост на сектора по допълнително пенсионно осигуряване. Резултатите от прегледа на активите на ПФ сочат, че трябва да има корекции, но те са минимални. Прегледът на активите на пенсионните фондове в България обхвана всичките 18, развиващи дейност в сферата за допълнително задължително пенсионно осигуряване (универсални и професионални), както и 9-те за допълнително доброволно пенсионно осигуряване, от които някои от нас ще получават т.нар. трета пенсия. Общата стойност на проверените активи възлиза на над 93% от активите на фондовете. Общо корекции при инвестициите следва да бъдат направени по отношение на само 33 млн. лева  или 0,3 на сто от активите на проверените 27 пенсионни фонда към 30 юни 2016 година. 

Стабилни са и резултатите от стрес тестовете и при българските застрахователни и презастрахователни компнии. Секторът покрива повече от 100% от капиталовите изисквания на нормативната уредба на ЕС Платежоспособност 2, която е в сила от 1 януари 2016 г. Тя въведе по-високи капиталови изисквания за застрахователната индустрия, както и различна нормативна уредба за отчитане и оценяване на рисковете.Българският застрахователен сектор покрива повече от 100 процента от капиталовите изисквания, посочи Караиванова.

Прегледите на активите на пенсионните фондове и на балансите на застрахователните дружества се проведоха в периода от 15 юли 2016 г. до края на януари 2017 г. Данните за резултатите от прегледите на застрахователи/презастрахователи и на пенсионните фондове са предоставени от независими външни експерти и обобщени от международната консултантска компания "Регионален консорциум Ърнст & Янг".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама