Мъжете военни също с право но родителски отпуск

11:19, 03 фев 17 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Служебният министър на отбраната предлага промяна на Закона за отбраната и въоръжените сили, с което да се осигурят равни възможности на мъжете и жените военнослужещи да ползват родителски отпуск, включително и неплатен, предаде БГНЕС. Изменението се налага заради директива на Европейския съюз от 2010 година.

Към момента военнослужещите мъже могат да ползват само някои от различните видове отпуск за отглеждане на дете и то при смърт, тежко заболяване на майката или когато сами се грижат за отглеждане на детето. Разпоредбата засяга военнослужещите – мъже, които са родители на деца до 8–годишна възраст. При промяна на законодателството ще се създадат условия както мъжете, така и жените военнослужещи да имат право на неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст при условията и по реда, въведени в общото трудово законодателство на страната.

Ако страната ни не реформира законодателството, то Европейската комисия може да сезира Съда на ЕС, което от своя страна, може да доведе до стартирането на наказателна процедура срещу България.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама