Започва поредният филмов фестивал MENAR

09:46, 03 фев 17 / Култура 25 426 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От днес до 9 февруари Фестивалният и конгресен център ще бъде домакин на поредното издание на филмовия фестивал MENAR. Той се организира от сдружение "Позор" и една от главните му задачи е да запознава българската публика с културата и традициите на ислямския свят. Фестивалът представя най-доброто от игралното и документалното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка.

Тази година в програмата е алжирското предложение за чуждоезичен „Оскар” – „Кладенецът”. Филмът е отличен с 4 награди от фестивала в Александрия и представя историята на жителите на планинско селце, които остават без вода по време на войната за независимост в Алжир.

Друг акцент е мащабният епос „Аманат”, заснет по случай 550-годишнината от създаването на Казахското ханство и 25-годишнината от независимостта на Казахстан. Филмът обхваща три периода от историята на Казахстан и разказва за борбата на казахския народ за свобода и независимост продължила няколко века. „Аманат” е предложението за чуждоезичен „Оскар” на Казахстан за 2016 г.

Сред документалните заглавия се открояват двата филма на френския режисьор Ян Артюс-Бертран „Човек” (2015) и „Средиземноморие” (2014). Ян Артюс-Бертран е роден през 1946 г. От ранна възраст, той започва да снима природата, фотографиите му са визуална провокация, с която обогатява своите разкази за живия свят. По-късно Ян Артюс–Бертран архивира преживяванията си със средствата на документалното кино.

Документалните филми „Окото на Истанбул” (2015) и „Хващай пътя: Индия” (2013) предлагат пътешествия в непознатите кътчета на Истанбул и индийските градове Мумбай и Ченай.

Тази година MENAR се е фокусирал върху кинематографиите на страните от Централна Азия и Азербайджан. В програмата са включени 11 премиерни заглавия от Казахстан, Иран, Армения, Алжир, Турция, Мароко и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама