Започват тържествата по повод 139 години от Освобождението на Бургас

07:29, 03 фев 17 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От днес, 3 февруари, започна празничната програма по повод Освобождението на Бургас от турско иго. На 6 февруари 1878 година руски войски, командвани от полковник Александър Лермонтов, влизат в морския град и след векове чуждо владичество донасят дълго жадуваната независимост.

През 2017-та се навършват 139 години от Освобождението на града. По този повод днес от 18:00 часа в зала „Петя Дубарова“ на Морското казино ще се състои тематична вечер под наслов "Родолюбецът и свободата на Бургас, сказание за поп Георги".

Ритуалът по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас по традиция ще се проведе на 6 февруари (понеделник) в 11:00 часа на площад "Атанас Сиреков". Веднага след него ще се състои и благодарствен молебен за благоденствието на свободен Бургас.

От 11:30 часа на паметната плоча на ген. А. М. Лермонтов  (ул. "Лермонтов" №15) и Паметника на Руския лазарет в Морската градина ще има ритуали по полагане на венци и цветя. Тържественият ритуал по отдаване на военни почести ще се състои на Паметника на Руските освободители.

Изложбата "Освобождението. Военните кореспонденти изпращат..." ще бъде открита в 17:00 часа в Историческия музей на ул. "Лермонтов" № 31.

В 18:00 часа в Дома на писателя на ул. "Вола" 1 започва рециталът "Свобода единствена" с участието на бургаски поети по случай Освобождението на Бургас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама