Започва двумесечна кампания срещу онкозаболявания при жените

07:10, 03 фев 17 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За втора поредна година Центърът за женско здраве към ДКЦ „Чайка“ ще се включи в отбелязването на Световния ден за борба с рака с мащабна кампания, която ще продължи два месеца. Официалният старт на инициативата е на 6 февруари (понеделник), но вече текат предварителни записвания на телефоните на здравното заведение. В рамките на кампанията всички дами ще могат да ползват пакет "Женска профилактика", който включва безплатен преглед от АГ специалист и безплатно вземане на цитонамазка. Платено остава единствено лабораторното изследване на пробите, което е на цена от 17 лв.

По време на миналогодишното издание на кампанията в ДКЦ „Чайка“ бяха консултирани и изследвани близо 300 жени. При половината от тях бяха установени изменения в изследваните клетки, което налага състоянието да бъде наблюдавано  във времето. При 5% от изследваните пациентки резултатите показаха патологични изменения и наличие на висока вероятност от развитие на раков процес.

Предвид огромния интерес, регистриран миналата година, този път в Центъра за женско здраве е осигурен двойно по-голям капацитет за профилактични изследвания. Там работят шестима опитни АГ специалисти: д-р Иванка Папазова, д-р Елица Желева, д-р Маргарита Пенчева, д-р Елис Исмаил, д-р Георги Козовски и д-р Мария Ангелова, както и две акушерки.

По данни на Световната здравна организация всяка година над 12 млн. души получават диагноза рак, а около 7,6 млн. умират от болестта. Добрата новина е, че около 40% от онкологичните заболявания могат да бъдат излекувани, стига да бъдат диагностицирани навреме.

Всеки ден в България една жена умира от рак на маточната шийка. Заболяването е второ по честота сред онкологичните в световен мащаб. Обикновено болните търсят лекарска помощ в твърде напреднал стадий, затова гинеколозите съветват: „Не пропускайте година без цитонамазка и профилактичен преглед при своя гинеколог!“

Желаещите да се възползват от преференциалните условия могат да запишат час на телефоните на регистратурата на ДКЦ „Чайка“:

052/786 900

052/302 321

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама