Ученици ще обучават свои връстници за превенция на домашното насилие в Търговище

18:03, 01 фев 17 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
400 ученици от област Търговище ще бъдат обучени за превенция на домашното насилие. Това ще стане в рамките на следващите пет месеца по проект „Детско участие в превенция на домашното насилие“. Инициативата е на "Асоциация НАЯ", а финансирането е от Министерство на правосъдието.

"Обучителната програма ще създаде по-голяма чувствителност по проблема и ще формира нетърпимост към домашното насилие в подрастващите. „Асоциация НАЯ” работи с групи доброволци от 4-ри училища в област Търговище - II СУ „Проф. Никола Маринов” и ПГТХВТ „Алеко Константинов” в Търговище, СУ „Св. Св. Кирил и Методии” в  Антоново и Гимназия „Христо Ботев”  в  Попово.  Те са обучавани по различни теми, свързани с домашното насилие, както и за прилагане на модела „връстници обучават връстници”. Този модел включва самите  ученици в превенцията на домашното насилие в училищна среда и процесът на преподаване става по-лесен и достъпен за подрастващите и провокира по-голям интерес у тях.", обясниха от неправителствената организация.

От там анонсираха още, че за първи път ще бъде изработена детска програма за превенция на домашното насилие в училищна среда, която учениците ще изготвят сами по време на специално зелено училище.

В рамките на проекта ще се консултират минимум 50  жертви на домашно насилие в Центъра на "Асоциация НАЯ" в областния град, както и в петте изнесени приемни, където работи мобилен екип. Пострадалите ще получават безплатно психологически, социално и правно консултиране, както и процесуално представителство при водене на дела по Закона за защита от домашното насилие.

Паралелно с това продължава работата с извършители на домашно насилие. От три години тази програма работи в Търговище в Центъра по превенция на Областната дирекция на МВР, а от края на миналата година се предоставя в Попово и Омуртаг в партньорство с Районните управления на полицията там. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама