Летището в Амстердам парализирано от компютърен проблем

17:10, 01 фев 17 / Свят 25 209 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сериозен проблем в компютърната система на аерогара "Скипхол" в Амстердам вече часове наред е парализирал едно от ключовите континентални летища съобщи "Ройтерс".

Източникът на кризата е в системата за контрол на въздушния трафик на Холандия. Проблемът е установен през нощта, не се знае на какво се дължи и рестартирането на цялата компютърна система не е помогнало.

Седем часа по-късно в официално изявление ръководството обяви, че кризата е преодоляна, въздушният трафик се възстановява и причината е дефектна апаратура.

Към 17 часа правка на сайта на летището показва, че практически всички излитащи полети са отменени, както и стотици пристигащи, които са отложени или се пренасочват към други летища, включително Мюнхен и Ротердам.

През "Скипхол" през 2015 г. са преминали 58 милиона пътници, което го прави едно от най-натоварените в Европа.

В сряда там пътниците са принудени да чакат часове наред или да бъдат превозени за полетите си, включително трансатлантически, до други летища. Националният превозвач KLM обяви на сайта си, че "всички полети до, от или през "Скипхол" са прекратени" и съветва пътниците да си сменят резервацията или да потърсят възстановяване на разходите за билети.

"Не сме сигурни каква е причината или колко време ще отнеме ремонтът", каза в ранни яследобед говорителят на летището Паул Вебер. Май-Брит ван Раалте, говорителка на контрола на въздушния трафик, потвърди, че колегите ѝ не успяват да обработват нормалния брой полети, но не даде повече подробности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама