Купуваме си метро билет със смартфона

16:57, 01 фев 17 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Световната технологична компания Mastercard и българският стартъп Tickey обявиха днес в София началото на дългосрочното си партньорство в сферата на „интелигентния“ транспорт в България. Съвместно със софийската общинска фирма „Метрополитен“ наскоро беше представен пилотният проект в софийското метро, който позволява на гражданите да купуват билети директно със смартфон. По този начин потребителите ще пътуват по-бързо и удобно, без да е нужно да отделят излишно време за закупуването на хартиен билет.

Концепцията за умния град достигна и София благодарение на мобилно приложение, разработено от компанията TICKEY и интеграцията му с iBeacon сензори, поставени в пропусквателните устройства на метростанциите. Mastercard за първи път забелязва потенциала на приложението през 2015 г. по време на своята акселераторска програма Start Path в Европа. Чрез тази програма компанията засвидетелства ангажимента си да подкрепя иновативни стартъпи, които разработват следващо поколение решения в сферата на търговията и финансовите технологии на глобално ниво. Концепцията на TICKEY за „умен“ транспорт, основан на iBeacons сензори и технология, която използва мобилни данни и геолокация, бе оценена именно в този период.

“Горда съм, че България е сред първите държави в Европа, които предлагат отворено решение за „умен“ транспорт на всички хора, които обичат технологиите. TICKEY е чудесен пример за това как иновациите трансформират публичния транспорт, като го правят по-удобен и предпочитан от всички пътуващи“, съобщи днес на пресконференция Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония, и посочи още, че TICKEY ще кандидатства за програмата Mastercard Start Path и през 2017 г., като представи пълния потенциал на приложението си. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама