Даниела Челебиева, СБП-Шумен: Ако се увеличи вносът на мед от Украйна, изкупните цени у нас ще паднат още повече

16:47, 01 фев 17 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Ако Европейската комисия допусне увеличение на вносът на мед от Украйна, изкупните цени у нас ще паднат още повече. Пчелния мед стои неизкупен, тъй като цената му е много ниска- 4 лв./кг, а през миналата година беше 5-5,50 л./кг.”

Това съобщи областният председател на Съюза на българските пчелари в Шумен Даниела Челебиева.

По думите и медът от Украйна се изкупува от производителите на цена доста по-ниска от 4 лв./кг, а и там пчелите ги хранят с инвертиран сироп, което понижава качеството на крайния продукт.

От организацията настояват българския пчелен мед да не се смесва с украински и да се прави преекспорт в страните от ЕС, тъй като това води до спад на качеството на българския мед.

„Най-разтревожени сме, че се говори, че отново ще разрешат използване на неоникотиноидни пестициди, които представляват риск за пчелите. Ще искаме от министъра това да не се позволява. Друг проблем е, че на територията на Шумен и съседните области отчитаме големи нападения на кълвачи. Тежката зима може би ще повлияе и смъртността на пчелите ще се повиши, а за пчеларите няма компенсации”, каза още Даниела Челебиева.

Съюзът на пчеларите в Шумен провежда годишното си общо отчетно събрание днес, от 17:30 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама