Необходима е последователна инвестиция за подобряване на ВиК системите в Сливен

16:44, 01 фев 17 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пътят към подобряване на ВиК системите е да се инвестира постепенно и последователно в тях, заяви кметът Стефан Радев по повод проблемите в дружеството. Според Радев състоянието на съоръженията в цялата страна е почти идентично - изграждани са преди десетки години, през които не е инвестирано.

"И през тези дълги години, в които не е инвестирано в системите, и не са поддържани в оптимално състояние,  има  множество течове. Тези загуби като числа са съпоставими общо взето на всички градове на България. Пътят е да се инвестира, но за съжаление за нужни много средства за подмяна на всички водни системи", каза кметът.

Той посочи, че през годините в Сливен е инвестирано повече в канализационната, отколкото във водопроводната мрежа. "Така е решено преди години. Така са стартирали и проектите. На места водопроводите са  подменяни частично в частите, където е правена подмяна на канализация.  На практика това влошава състоянието на водопроводите, заради това, че се получава редуване на стара и нова тръба и се правят множество връзки, които са слабото място на системата. Не, че и канализацията не се нуждае от реконструкция, от реновиране, от обновяване, но там тези инвестиции не водят до намаляване на загубите на вода. Водят по-скоро до повишаване на качеството на системата и непропускането на филтриране на непочистени води в почвите", допълни кметът.  Той  изрази мнение, че процесът на обновяване на ВиК системите в градовете ще бъде дълъг, но трябва да се инвестира в тях, за да се подобрява състоянието им през годините.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама