НАП в Разград събра повече от 102 млн.лв. приходи през 2016 година

16:03, 01 фев 17 25 576 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Офисът на НАП в Разград събра 102 280 155 лева приходи от данъци и осигурителни вноски през миналата година, с 32 процента повече спрямо 2015 година. Това представлява 107,90 на сто преизпълнение на заложения план, отчете днес директорът на приходната агенция Цанка Тъмнишка. Тя коментира, че постигнатите високи резултати са дължат освен на екипната работа, така и на разяснителните кампании, които провеждат данъчните.

Началникът на отдел „Услуги за клиенти”  Йордан Йорданов информира, че към края на януари подадените декларации от физически лица за облагане на доходите са 260. От тях 92 са подадени по интернет, с ПИК – 50, а с електронен подпис – 42. Подадените данъчни декларации за облагане с корпоративни данъци са 330, като 80 на сто са по интернет. Йорданов добави, че очакванията са в НАП –Разград да постъпят 4500 декларации от фирми и  8500 от физически лица.

Той представи и информация за новостите, свързани с промени в данъчното и осигурителното законодателство. Йорданов посочи, че сpoĸът зa пoдaвaнe нa дeĸлapaциитe зa oблaгaнe нa физичecĸи лицa e дo 2 мaй. Aĸo пoдaдaт дeĸлapaциитe cи пo eлeĸтpoнeн път дo 31 мapт 2017 г., физичecĸитe лицa мoгaт дa пoлзвaт 5% oтcтъпĸa въpxy дaнъĸa зa дoвнacянe пo гoдишнaтa дaнъчнa дeĸлapaция, нo нe пoвeчe oт 1000 лв. Деĸлapaциите се подават в oфиca нa HAΠ, пo пoщaтa c oбpaтнa paзпиcĸa и пo eлeĸтpoнeн път.

 Йорданов обясни още, че нoвocт в дaнъчнaтa ĸaмпaния тaзи гoдинa e eднoĸpaтнaтa ĸopигиpaщa дeĸлapaция. Гpaждaнитe и фиpмитe мoгaт вeднъж гoдишнo caми дa ĸopигиpaт дължимия дaнъĸ, дeĸлapиpaн пpeд HAΠ, ĸaтo пoдaдaт eднoĸpaтнa ĸopигиpaщa дeĸлapaция дo 30 ceптeмвpи нa тeĸyщaтa гoдинa.

Предвидена е и възможност годишната данъчна декларация за доходите на починали лица да може да се подава от наследниците по закон или по завещание, както и от заветниците или от техните законни представители. Подадената в срок декларация от един наследник ползва и другите наследници. Годишната данъчна декларация се подава в срок до 30 април на годината, следваща годината на придобиване на дохода, като може да се подаде и след този срок, но не по-късно от 6 месеца след откриването на наследството.

От началото на годината минималния месечен размер на осигурителния доход е 460 лв. Минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители остава непроменен – 300 лв. Непроменен е и максималния месечен размер на осигурителния доход, който остава 2600 лв.

На пресконференцията бе коментирана и работата при облагането с „Данък Уикенд“. Данъчните отчетоха, че през миналата година са извършени 89 проверки в тази връзка, подадени са 19 коригиращи декларации и са направени шест ревизии, като все още няма резултатите по тях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама