БСП: Узаконяването на къщите в ромските квартали може да пълни хазната в Добрич

15:28, 01 фев 17 / Политика 25 598 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Създаването на предпоставки за законно застрояване в ромските квартали „Изгрев“ и „Иглика“ може да осигури приходи в общинската хазна в Добрич.

Това заяви арх. Емилия Добрева на пресконференция, която съветници от групата на БСП  дадоха, за да заявят позицията си по отношение на приетия бюджет за 2017 г. и поетия дългосрочен дълг до 11 млн. лв.

Според Мая Димитрова, от 2011 г. се наблюдава тенденция на намаление на приходната част на бюджета на Община Добрич с 2 - 2,5 млн. лева. Тази година в приходната си част той е намален с 2,5 млн. лева, за сметка на разходната му част, в която, по думите на Димитрова, няма заложени средства, които да съответстват на програмата за управление на кметския екип – да се осигуряват работни места, да се привличат млади хора и градът да разчита на собствен потенциал.

Според арх. Добрева, има значителни ресурси, които обаче общинска администрация трябва да открие за нови приходоизточници. Тя посочи, че в града има обширни територии, където собствениците на сгради са с отстъпено право на строеж. Засилва се тенденцията те да пожелаят да придобият собствеността върху земята, което би било сериозен приход в общинския бюджет.

„Друг момент е позицията по отношение на кварталите, които са източно и северно от жк „Балик“, където има обширна територия, върху която е построено незаконно строителство, но нашите съграждани там живеят“, каза арх. Добрева. И подчерта, че би било справедливо по отношение на останалите граждани на Добрич живеещите в тези квартали законно да придобият земя и да строят, след което тези жилищни имоти да бъдат облагани с данък сгради и такса смет.

Като безотговорно, Мая Димитрова определи гласуването на кредит за бъдещи несигурни събития. Тя подчерта, че съветниците от БСП не коментират необходимостта от дълга в размер на 10 млн. лева – за проекта за водния цикъл. Но, според социалистите, е било безотговорно да се гласуват останалите 1 млн. лева, от които 600 000 лева да са за изграждане на система за видеонаблюдение и 400 000 лева – за конструктивно укрепване на детски градини. Съветниците от БСП считат, че докладна за този дълг е трябвало да се внесе допълнително и аргументиран, с конкретно изписване на средствата за конструктивно укрепване и изграждането на система за видеонаблюдение.

Опасенията са, че за видеонаблюдението ще са нужни общо над 2 млн. лева, за които пак ще се търси кредит. Според съветниците от БСП, системата за видеонаблюдение трябва да е съвместен ангажимент на МВР и Общината, но сегашната формула, която Общината предлага, не ги удовлетворява.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама