Изложба за дантелата откриват днес в София

14:46, 01 фев 17 / Култура 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Изящество и красота от миналото" е изложбата, която ще бъде открита тази вечер в Регионалния исторически музей в София.

Това е първата експозиция в столицата, която е посветена на шитата дантела. Шитата дантела е майсторско изпълнение на декорация, предназначена за части от традиционното облекло и вещи от бита на българина. Най-старите шити дантели са от края на 19-и век, а най-новите - от първото десетилетие на 21-и век.

Всички предмети в тази интересна изложба са обединени от техниката на изработване. Дантелите са шити посредством игла и конец, а конкретните експонати са: литаци, сукмани, ризи, ръкави, кърпи за глава, престилки, покривки, бельо, бижута, коледни играчки за елха и др. По отношение на географския обхват на изложбата, могат да се видят предмети от: София и Софийско, Кюстендилско, Самоковско, Ихтиманско, Копривщица, Златица.

В рамките на изложбата ще могат да бъдат видени и дантели, дело на арменската общност в София, както и на представители от две дантелиерски общности – "СедянкаТА" и "Работилница Седянка". 

Временната изложба "Изящество и красота от миналото" ще има и редица съпътстващи инициативи: ателиета и работилници за деца и възрастни, демонстрации, арменска вечер, дизайнерски мултимедийни презентации и фотосесии, кръгла маса, посветена на шитата дантела с международно участие. 

Тази първа по рода си изложба ще може да бъде видяна до 30.04.2017 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама