РИОСВ-Русе: Източникът на миризмите от последните постъпили сигнали не е промишлен

14:42, 01 фев 17 25 452 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Източникът на неприятните миризми, за които жителите на Русе сигналиризат през последните няколко дни, не е промишлен, съобщиха от РИОСВ.

През периода 30-31 януари в екоинспекцията са постъпили 5 сигнала от централната част на града и района на Стоматологията.

По постъпилите сигнали са извършени проверки, при част от които са присъствали и подателите на сигналите. Установено е, че източникът на неприятните миризми е отоплението в битовия сектор. Констатирани са запалени контейнери за битови отпадъци по улиците „Николаевска“, „Стефан Стамболов“ и „Черноризец Храбър“. Всички податели на сигнали са уведомени своевременно за резултатите от проверките. Инспекцията е сезирала и кмета на Община Русе за направените констатации, за да предприеме мерки по компетентност.

През периода на постъпване на сигналите вятърът е бил с посока запад-югозапад, което елиминира възможността неприятните миризми да са от района на Източна промишлена зона и Индустриален парк. Данните за качеството на атмосферния въздух не показват превишения на концентрациите на следените показатели, освен по фини прахови частици, което също е потвърждение за липса на промишлен характер на миризмите.

В момента се подготвят месечна справка за постъпилите сигнали от началото на годината и осъществената контролна дейност. Инспекцията ще сезира компетентните органи за всички постъпили в т.ч. и анонимни сигнали, както и за разпространението на информация в електронните платформи на несъстоятелни твърдения за наличие на промишлено замърсяване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама