Лозари и винари от Драгоево зарязаха днес

14:41, 01 фев 17 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Църковният празник Свети Трифон събра днес лозари и винари от преславското село Драгоево за ритуално зарязване. Местна фирма, кметството в Драгоево и читалище „Васил Друмев“ са организатори на тържеството.

Празникът започна в църквата „Света Параскева“ в селото с литургия в чест на покровителя на лозари, винари и кръчмари. Пред иконата на Свети Трифон преславските свещеници Неделчо и Николай отслужиха водосвет за здравето на местните производители на грозде и вино и след службата поведоха празничното шествие към лозята.

Официално зарязване направиха собственици на големи лозови масиви край селото и гости на празника. Самодейци от известната фолклорна група „Дядо Драгой“ пресъздадоха на открито емблематичните притчи за Трифон Зарезан.



Във връзка с днешния празник бяха изнесени статистически данни, от които става ясно, че в България има 204 предприятия за производство на вина от грозде и 7 от тях са на територията на област Шумен. През миналата учебна година у нас е имало 392-ма студенти, бъдещи агрономи и още 347, обучаващи се за технолози – винари. Статистиката сочи, че внесените у нас вина за 10 месеца през миналата година, са били над 6 милиона литра, като изрично се казва, че това са вина от прясно грозде и възлизат на 24.6 млн. лв. За същия период на миналата година износът на вина е бил 22.5 милиона литра за 47 млн. лв. Средното годишно потребление на вино у нас е било 4.6 литра за един човек от домакинство.

Днес 4589 мъже и 2195 жени в България празнуват имен ден.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама