УМБАЛ-Пловдив е първата държавна болница с ултрамодерен комбиниран лазер

14:25, 01 фев 17 25 487 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
УМБАЛ-Пловдив е единственото държавно лечебно звено в Пловдив, което вече разполага с комбинирана лазерна апаратура от последно поколение за лечение на различни урологични заболявания. Тя е закупена с отпуснатия половин милион лева от Министерство на здравеопазването. С новия лазер лечението на бъбречно-каменната болест вече е възможно дори при най-сложните урологични случаи. "Изпробвах лазера, първият ми пациент е на 81 г. от София. Отстранена му е изцяло уголемена проста. Той се чувства се отлично и ще бъде изписан утре", каза началникът на клиниката по урология доц. Димитър Шишков.  Лазерът ще се ползва за разбиване на камъни в бъбреците, пикочопровода и пикочния мехур, както и за лечение на злокачествени заболявания в пикочния мехур. Апаратът може да се ползва и при отворени операции.



"Най-голямо предимство е това , че интервенциите са щадящи за болния – те са безкръвни, не се правят разрези и не водят до загуба на телесни течности. Запазва се органите, защото могат да се махнат само части от тях", допълни още доц. Шишков. Медиците от целия екип са сертифицирани за работа с най-мощния и модерен лазер.  „Всички пациенти са добре дошли- Колегите ги очакват в 16 кабинет на първия етаж в болницата, до регистратурата, след прегледа те ще определят най-правилното лечение за тях. От клиниката никога не се връщат болни хора, особено с обяснението, че няма пари. При нас идват най-тежките случаи, които разчитат основно на държавните болници", заяви още доц. Шишков. Той обаче уточни, че здравната каса и болницата не поемат изцяло лечението, а пациентите трябва да доплатят между 700 и 1 500 лева.



"С този апарат лазерите в урологията към УМБАЛ-Пловдив, вече стават три, 500 хиляди лева са инвестирани в ремонт на операционната зала. Липсва ни само роботизирана хирургия и това е следващата цел, която съм си поставил", призна началникът на клиниката по урология.



 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама