Общо 294 данъчни декларации са подадени в НАП-Шумен от началото на кампанията

13:48, 01 фев 17 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От началото на тазгодишната данъчна кампания до момента в офиса на НАП-Шумен са подадени общо 294 декларации от граждани. От тях 78 са пуснати по електронен път, а 83 с персонален идентификационен код (ПИК). Това съобщиха от местната структура.

Подаването на данъчни декларации започна на 1 януари.

За същия период на 2016 година са подадени 175 броя декларации, от които 42 са по електронен път и 26 с ПИК.

Получените декларации за облагане с корпоративни данъци са 481. Броят на документите приети с електронен подпис са 376. Статистиката на офиса на НАП в Шумен показва, че за

същия период на миналата година са подадени общо 370 декларации, от които 294 броя по електронен път с електронен подпис.

Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите тази година изтича на 2 май, тъй като 30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден.

От НАП препоръчват хората да подават  декларациите по електронен път.

От тази година гражданите и фирмите могат веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, деклариран пред НАП с годишната данъчна декларация. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация, като срокът и в двата случая е до 30 септември на текущата година за промени, свързани с декларираните данъци от предходната година.

Друга новост тази година е попълването на Приложение 2 за доходи от стопанска дейност като едноличен търговец и доходи от друга стопанска дейност и Приложение 7 за доходи от дейности, подлежащи на облагане с патентен данък по реда на Закона за местните данъци и такси. Това задължава едноличните търговци да посочат съставител на финансовия отчет – физическо лице или счетоводно предприятие.

Въведено ново условие за ползване на данъчните облекчения в Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), което ще касае доходите през 2017 година и декларирането им през 2018 година. Данъчните облекчения вече ще могат да се ползват, ако лицето няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към датата на подаване на годишната данъчна декларация.

От тази година данък върху доходите няма да се събира върху наградите, предоставени на ученици с изявени дарби за участие в национални и международни олимпиади, състезания и конкурси.

От 2017 година с данък върху доходите ще се облагат паричните и предметни печалби, получени от участие в игри, които не са хазартни по смисъла на Закона за хазарта, при които печалбата се определя на случаен принцип.

От 1 януари 2017 година хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване (КСО), дължат месечно по 18.40 лева заради повишаването на минималната работна заплата на 460 лева.

Срокът за внасяне на здравните осигуровки е до 25 число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят.

Така например здравната вноска за месец януари 2017 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари 2017 г.

Във всички офиси на НАП до края на данъчната кампания на 2 май ще се работи с т.нар. плаващо работно време – без обедна почивка. В дните, когато изтичат сроковете, офисите ще работят докато има клиенти в салона за обслужване.

От офиса на НАП-Шумен отчетоха, че за 2016 година са приети 12 749 декларации за доходите на физическите лица от които 4 789 по електронен път или 37,56% от общо подадените. 

7 635 декларации за облагане с корпоративни данъци, от които 4 781 по електронен път, което е 62.60% от общо подадените.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама