432 хектара изсечени гори в Бургаско, най-много са в района на Карнобат

12:59, 01 фев 17 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
432 хектара са изсечените гори в Бургаска област през изминалата 2016-та година, като най-много те са в района на Карнобат. Това съобщи на пресконференция директорът на Регионалната дирекция по горите в Бургас инж. Венелин Радков.

Той обясни, че в областта всички иглолистни гори са изкуствено създадени, т.е. те не са на мястото си.

„Знаете какво е надморското равнище в нашата област и те не се чувстват комфортно. Така те почват да боледуват. Като не са си на мястото те страдат от недостиг на влага, страдат от различни гъбни заболявания и от корояди“ – каза инж. Радков.

Ако тези заболели дървета не се отсекат навреме, короядът започва да се разпространява с главоломна сила. За миналата година от такива санитарни сечи са изсечени 315 хектара иглолистна гора и 117 хектара принудителни сечи, като общият обем на изсечената маса е 13 715 куб. метра. Най-лошо е положението в района на Карнобат.

„Там може би ще направим една среща с населението, за да им обясним какво се случва, тъй като там съхненето на иглолистните култури е в най-голям мащаб. Оттук нататък този процес ще се засилва и е нормално на мястото на иглолистните гори да застават местни гори, от дъбове, ясени , кленове и други такива“ – посочи още директорът на РДГ - Бургас.

Много заболели дървета през миналата година са открити и в районите на Несебър и Средец.

Горите в Бургаско са 777 810 хектара. От тях чисто горски територии се водят 341 621 хектара, което е 44 % от площта в областта.

62 % са държавни горски територии, 30 % принадлежат на общините, 5 % са частни, 2 % на МОСВ и 1 % са гори върху земеделски земи. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама