Комисия ще обследва повредените пътища и тротоари след водния цикъл в Шумен

12:40, 01 фев 17 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Комисия от Община Шумен ще провери състоянието на улиците и тротоарите, ремонтирани с парите от облигационния заем от 12 млн. лева, който предходните управляващи, изтеглиха за възстановяване на настилките след първия етап на ИСПА.

Инспекцията се налага заради студовете и снега, които повредиха голяма част от настилките. Това обяви днес на брифинг главният експерт по пътна инфраструктура в Община Шумен Николай Евтимов.

Местната власт подготвя комисята от експерти, която ще обиколи всички преасфалтирани с парите от облигационния заем участъци. Ще бъде направен оглед на пъните платна и тротоари, след което ще бъде съставен констативен протокол с установените дефекти.

Фирмите изпълнителки на ремонтите ще имат зададени срокове, в които ще трябва да отстранят дефектите след зимния период.

Гаранцията по 6-те лота за частична рехабилитация на уличната мрежа при първия воден цикъл е 250 000 и е

в сила до края на тази година.

„Тази година Община Шумен ще уточни начина, по който да бъдат отстранени повредите”, каза Евтимов.

Ще се направи оглед и при нужда ремонт на цветния асфалт от площад „Кристал” до Руски паметник. Настилката има 15 години гаранция и в момента тече седмата.

В частта от площад „Кристал” до хотел „Мадара” ремонтите на пешеходната зона ще се поемат от Общината.

Евтимов обясни, че солта, като най-достъпен материал за борба със заледяването по пътищата, не влияе върху асфалта, но руши бетоновите плочки и бордюри.

Изпълнители на ремонтите на улиците в Шумен от облигационния заем са фирмите „Хидрострой””, Пътища” и „Барс”. С парите бяха ремонтирани 52 улици в Шумен.

Средствата за поддръжка и ремонт на уличната мрежа в града и населените места в общината в бюджета за 2017 година са 910 000 лева. В момента се разпределят средствата по различните параграфи и

затова все още не може да се уточни за какви дейности по колко пари са предвидени.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама