Шест години лишаване от свобода за машиниста от катастрофата край Калояновец

12:35, 01 фев 17 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Старозагорският окръжен съд постанови днес присъда от 6 години „лишаване от свобода” , която да се изтърпи в затворническо общежитие при първоначален общ режим, за помощник машиниста Христо Тиляшев заради катастрофата на жп гара Калояновец  през 2014 година.

46-годишният Тиляшев бе признат за виновен в това, че на 12 юли 2014 г. в жп участък в района на старозагорското село Калояновец, при управление на бързия влак София-Варна е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на машиниста Венко Тодоров и средни телесни повреди на четирима пътници.

Освен това той е лишен от правото да бъде машинист за осем години от влизане на присъдата в сила.

Тиляшев ще трябва да плати и 3000 лв. обeзщетение по граждански иск на един от ранените, както и над 7 хиляди лева разноски по досъдебното и съдебното производство.

Мярката му за неотклонеkие остава парична гаранция.

Присъдата може да се обжалва и протестира пред Апелативен съд Пловдив в срок от 15 дни.

„Ще обжалвам, разбира се. Но съм доволен от решението на този съдебен състав”, каза след излизане от съдебната зала Тиляшев.

Припомняме, че това е второто дело по случая.  На 16 февруари м.г. той бе осъден на 8 години и половина лишаване от свобода. Освен това бе арестуван в съдебната зала с мотив, че може да извърши друго подобно престъпление, тъй като продължавал да упражнява професията си.

След това Пловдивският апелативен съд го освободи от ареста и върна делото за ново разглеждане от друг съдебен състав.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама