Бивш шеф на ЧЕЗ: Напусне ли компанията България, нещо в държавата не върви добре

12:16, 01 фев 17 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако ЧЕЗ наистина иска да продаде бизнеса си в България, това ще е ясен сигнал, че нещо в държавата не върви добре. Така бившият оперативен директор на ЕРП-то Петр Баран коментира пред БНР информацията, че чешкото дружество проучва възможността да се раздели с бизнеса си в страната.

Миналата седмица компанията публикува съобщение, че "поради интерес от страна на няколко инвеститора чешката енергийна група ЧЕЗ е решила да проучи пазара във връзка със своите инвестиции в България".

Баран, който ръководи подразделението "ЧЕЗ България" между 2011 и 2015 г., добави, че напускането на друг енергиен гигант като Е.ОН през 2012 г. е показало, че има несигурност на българския пазар.

"Един чужд инвеститор търси стабилност в съдебната, политическата и икономическата система. Той търси правила, които ако спазва, ще може да развива своя бизнес. Ако не са изпълнени тези неща, чуждестранни инвеститори трудно ще погледнат към България", заяви Баран.

За него най-трудният период за енергоразпределителното дружество е дошъл след протестите през 2013 г. срещу високите цени на тока, които доведоха до оставката на първия кабинет на Бойко Борисов.

"От тогава до сега са се сменили петима енергийни министри и петима ръководители на Комисията за енергийно и водно регулиране. Това е ясен сигнал, че България не успява да стабилизира проблемите в страната", уточни Баран.

По думите му дори и да се стигне до продажбата на бизнеса на ЧЕЗ, цената на тока няма да бъде увеличена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама