Нараснал е броят на децата за осиновяване в Шумен

12:16, 01 фев 17 25 1764 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За 2016-та година в регистъра за пълно осиновяване в Шуменска област са вписани 90 деца, а за предходната 2015-та са били 76. Осиновените деца от български семейства през изминалата година са 21, а 10 са заминали за чужбина.

„Имаме осиновители от много държави. Последните, за които се сещам бяха от Испания и Америка. Децата с увреждания биват предпочитани главно от международните кандидат-осиновители”, каза пред Topnovini.bg директорът на Регионалната дирекция за „Социално подпомагане” в Шумен Ивелина Андреева.

От 90-те деца в регистъра за изминалата година, 44 са били с увреждания.

В някои случаи хората решили да осиновят дете се отказват поради сложната и тромава процедура. Кандидат осиновителите подават документи в Закрила на детето, където се проверяват, изготвя се оценка, следват няколко обучения и ако всичко е минало успешно, се вписват в регистрите на Регионалните дирекции.Осиновяванията за гражданите от други държави се разглеждат от национална комисия в София. Срокът на документите е валиден 2 години.

„Жалкото е само, че кандидат-осиновителите имат много високи изисквания. Те обикновенно са насочени към етноса и здравословното състояние на детето. Не си дават сметка, че ние не сме магазин. При едно нормално раждане няма майка, която да избере какво дете да роди”, допълни Андреева.

Броят на приемните семейства в област Шумен е 174, от  които две семейства отглеждат деца доброволно.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама