Реформаторският блок в Плевен почете жертвите на комунистическия режим

11:23, 01 фев 17 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Представители на Реформаторския блок в Плевен изразиха своята почит към жертвите на комунистическия режим. Панихида в тяхна памет отслужи отец Йордан от храма"Света Параскева".

В знак на признателност реформаторите поднесоха цветя на паметника на жертвите на комунизма в градинката пред гарата в града.

Първи февруари е обявен за ден на признателност и почит към невинните убити от комунистите граждани по идея на президента Желю Желев, а след тове е обявен официално за такъв с указ на Министерския съвет.

Датата първи февруари е избрана, тъй като в нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 г. е изпълнена смъртната присъда, издадена от първи състав на „народния съд” срещу регентите принц Кирил Преславски Сакскобургготски (брат на цар Борис III), Богдан Филов (министър-председател) и ген. Никола Михов,

както и срещу министър-председателите Иван Багрянов и Добри Божилов, 22-ма министри, 67 народни представители (вместо първоначално предвидените 25), 8 царски съветници, издатели на централни вестници и публицисти, 47 генерали и полковници.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама