Сливенският драматичен театър показва бляскава комедия за първи път у нас

11:13, 01 фев 17 / Култура 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За първи път у нас, Сливенският драматичен театър показва пиесата на нашумелия френски драматург Флориан Зелер „Истината“. В бляскавата комедия, построена в стила на старинния френски фарс, участват театралните звезди Иван Бърнев и Мария Сапунджиева, равностойно им партнират младите сливенски актьори Ивайло Гандев и Таня Йоргова. Постановката е на режисьора Борислав Чакринов, художник на костюмите е Мартина Варийска. Преводач на майсторски написания френски текст е Снежина Русинова.

На 1 февруари, в големия салон на Драматичния театър в Сливен, публиката ще види любовната комедия „Истината“, която пожъна шумен успех в театър „Монпарнас“ в Париж през 2005 година, а малко по-късно обра аплодисментите и по лондонските театрални сцени. В Европа вече се играе втората пиеса на Флориан Зелер „Лъжата“. Тези теми вълнуват младия  драматург, чийто тънък френски хумор днес е на гребена на вълната като популярност.

Кризата на средната възраст е представена в елегантен комедиен разказ, който по много забавен начин поставя сериозните въпроси, между които се лутат мъжът и жената в съвременното общество. Основен образ в любовния четириъгълник, заплетен между две брачни двойки от средната класа, които непрекъснато си изневеряват, е героят на Иван Бърнев – Мишел, който е разпънатият между Истината и Лъжата герой  на нашето време. Дали Истината е винаги благородна и дали Лъжата е винаги порок? Постановката не дава готови отговори, но  режисьорът Борислав Чакринов предлага да започнем от намигането на Волтер в началото на пиесата: „Лъжата е грях само тогава, когато причинява вреда. Когато върши добра работа, тя е много полезна добродетел. Така че – не се страхувайте да бъдете още по-добродетелни…“

Без да назидава и морализаторства, и  без изкуствени смешни реакции, под повърхността на един брилянтен комедиен текст, постановката предлага размисъл по тревожните дилеми на малкия човек, който непрекъснато се пита: кой съм аз и какъв беше смисълът на моето съществуване? От началото до края на пиесата, героите от любовната четворка не разбират в каква пиеса играят – комедия или трагедия, но това е нормално театрално зрелище, казва чаровната Мария Сапунджиева, а краят остава за нас, зрителите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама