Язовир „Тича“ няма да прелее въпреки многото сняг в балкана

10:37, 01 фев 17 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Язовир „Тича“ не е пълен и не се очаква да прелее, съобщиха от шуменския клон на Напоителни системи. В момента нивото на водата е на 5.8 метра под преливния ръб. Във водоема има повече от 207 милиона кубически метра водна маса и свободен обем за приемане на още 104 милиона кубика.

В района на язовир „Тича“ снеготопенето не е започнало поради ниските температури в балкана, но снежната покривка е към 70 сантиметра. Това предполага голям приток към чашата на язовира като се има предвид огромната водосборна територия съоръжението. От Напоителни системи казват, че тъй като интензивността на снеготопенето е свързана с външните температури, е трудно да се прогнозира очакваният приток. При подобна дебелина на снежната покривка, обаче и при наличния свободен обем, не се очаква язовир “Тича“ да прелее, смята управителят инж. Христо Николов.

От дружеството припомнят, че от водоема непрекъсното се изпускат по 0.6 кубически метра вода в секунда за опресняване на река Камчия, като същите водни количества се преработват от централа „Моста”. Служители на Напоителни системи - Шумен следят нивата на язовирите „Фисек”, „Кълново”, „Енево” и „Нови Пазар 1”. Те също имат свободен обем за приток от снеготопене. Сега водата в тези язовири заема от 30 до 50 на сто от общите им обеми, обясниха от дружеството.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама