Девненци са дишали запрашен въздух 7 дни през януари

10:23, 01 фев 17 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Три нови случая на наднормено запрашаване на приземния атмосферен въздух са регистрирани от автоматичната измервателна станция „Девня – Изворите“, сочи справка в сайта на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС). Запрашавания са отчетени на 24 януари, вторник (1.32 пъти над нормата), на 25 януари, сряда (1.03 пъти над нормата), и на 29 януари, неделя (1.07 пъти над нормата). Така излиза, че през месец Януари девненци са дишали наднормено запрашен въздух в продължение на общо 7 денонощия.

Местната власт в Девня обаче изпитва сериозни резерви към обективността на изнесените от ИАОС данни, тъй като измервателната станция в града се намира на километри от промишления комплекс край квартал „Повеляново“, откъдето често постъпват сигнали за обгазявания. Екоминистерството упорито отказва да премести станцията в Повеляново, опирайки се на твърде формален мотив – броя на населението в квартала в сравнение с останалите райони на Девня.

Въпреки че според ИАОС причината за наднорменото запрашаване на въздуха се дължи на битовото отопление на твърдо гориво – дърва и въглища, не бива да се игнорира въздействието на Девненския промишлен комплекс и интензивният транспортен трафик. Още повече, че прекомерна концентрация на фини прахови частици е регистрирана през всички сезони, не само през зимния, когато немалко домакинства в града се отопляват на твърдо гориво.

Община Девня предприема необходимите мерки в опита си да неутрализира негативния ефект от замърсяването на въздуха – залесяване, озеленяване, зацветяване с прахоуловителна растителност и др. Администрацията кандидатства и за европейско финансиране по линия на ОП „Околна среда“ – за оказване на техническа помощ за актуализация на общинския план за подобряване качеството на атмосферния въздух, както и за реализация на конкретни мерки за справяне с проблема. Сред тях са изграждане на защитни озеленителни пояси, монтиране на филтри на комините в едно- и многофамилните сгради и в ауспусите на автобусите от градския транспорт, подмяна на отоплителни инсталации с цел минаване на биогорива и др., съобщиха от общинската пресслужба.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама