Съдът отмени две глоби за кмета на Чирпан

09:04, 01 фев 17 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Районният съд в Чирпан отмени две наказателни постановления на Сметната палата, с които кметът на общината Кичка Петкова е глобена с по 1000 лева.

Първото обжалвано от Петкова наказателно постановление  е от  23.08.2016 г. издадено от Цветан Цветков, председател на Сметната палата на Република България. Глобата е за извършено нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП). При откриване на процедура с предмет „Ремонт и реконструкция на улица „Ангел Пеев Стоянов, гр.Чирпан", тя е одобрила обявлението и документацията за участие в процедурата. В раздел III, т.2.3. „Технически възможности" от обявлението като част от критериите за подбор са били поставени минимални изисквания към ръководния екип на участниците, с изискване за технически ръководител - строителен инженер с общ трудов стаж 10 г. и стаж по специалността 6 г. и координатор по качеството - строителен инженер, с общ трудов стаж, минимум 8 г. и стаж в строителна лаборатория минимум 6 г. Поставеното от възложителя условие за кумулиране на общ трудов стаж с определена продължителност със стаж по специалността за позициите  не било съобразено с предмета на обществената поръчка и необосновано ограничава участието в процедурата на лица, които могат да предложат екип, отговарящ на изискванията за стаж по специалността, но не и на изискванията за общ трудов стаж. 

Съдът счита, че въведеното изискване е съобразено със сложността, стойността, обема и предмета на обществената поръчка и затова отменя  наказателно постановление.

Втората глоба отново е нарушение от Закона за обществените поръчки (отм.). Петкова в качеството си на кмет на община Чирпан и възложител на обществени поръчки е издала решение за откриване на процедура „Сметосъбиране и сметоизвозване на битови отпадъци от 19 населени места /1 град и 18 села/ на територията на община Чирпан до Общинско депо „Шахтова пещ“ за срок до шест месеца”. Поставеното условие за наличие на основна база за ремонт, сервиз и поддръжка на територията на община Чирпан не било съобразено с предмета на обществената поръчка и необосновано ограничило участието в процедурата на лица, които притежават поставените технически възможности, но не разполагат с основна база на територията на община Чирпан.

В случая, съдът счита, че въведеното от възложителя изискване е съобразено със сложността, стойността, обема и предмета на обществената поръчка. Затова и отменя наказателно постановление.

И двете решения подлежат на обжалване пред Старозагорския административен съд.                                                       

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама