Над 45% от шофьорите във Варна са сядали зад волана след употреба на алкохол

15:10, 29 ное 16 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 Шофирането в нетрезво състояние продължава да бъде една от най-често срещаните причини за пътнотранспортни произшествия, сочат данните на отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция „Национална полиция“. Само до края на октомври през 2016 г. в страната са установени 14 762 водачи, шофиращи автомобила си под въздействието на алкохол, като при близо половината от тях пробите са показали концентрация над 1,2 промила. За Варна нарушителите са 956, като е регистрирана и една тежка катастрофа, причинена от пиян водач.

За девета поредна година „Каменица“ АД се включва в борбата с черната статистика на пътя. Тазгодишното издание на социалноотговорната кампания „Алкохолът е лош шофьор“ беше представено със специална кинопрожекция на филм със заглавие „Петък вечер“, който е основен елемент от инициативата. Кампанията протича под посланието „Петък вечер. Има само едно правило, което важи за всички – не карай пил!“, като призовава към разумно поведение и отговорност да не шофираме след употреба на алкохол. Инициативата е част от дългосрочната политика за социална отговорност на компанията, насочена към отговорната консумация на алкохол и има за цел създаването на положителна промяна в поведението на пътя и безопасното шофиране.

Всяка година „Каменица“ АД провежда национално представително проучване за навиците и нагласите на българските шофьори. Според резултатите на изследването, реализирано от Gemius, около 77% от българите категорично се обявяват срещу шофирането след употреба на алкохол, но една трета (32%) от родните шофьори са били зад волана след консумацията му. За Варна този процент е доста по-висок – 45,9 на сто. Основната причина (56.3%), която варненци изтъкват за това, е, че по тяхна преценка алкохолът, който са изпили, е под допустимото количество. Следващата най-популярна причина е липсата на алтернативен превоз, с който да се приберат след консумацията на алкохолни напитки (27.7%).

Въпреки че почти 80% от българите приемат шофирането в нетрезво състояние за недопустимо, повечето респонденти биха запазили известен неутралитет, ако техен познат иска да кара, след като е консумирал алкохол. Едва 26.3% от анкетираните във Варна твърдят, че биха направили всичко възможно да спрат шофьора. За страната този процент е по-нисък - 24.2%, като по-голямата част от хората заявяват, че избягват да се намесват в личния му избор. Точно 65.3% от варненци са твърдо убедени, че е необходимо да се въведе наказание за пътник в кола, управлявана от шофьор, употребил алкохол. Процентът за страната отново е по-нисък – около 60 на 100.

За страната 30.4% (32.4% за Варна) от участниците в проучването смятат, че най-голямо влияние върху шофирането в нетрезво състояние може да окаже размерът на санкциите. На второ място анкетираните посочват страха за живота им и живота на околните – 23.4% за страната и доста по-нисък процент за Варна – 16.5 на сто. В същото време, 45.9% (47.2% за Варна) смятат, че липсата на строг контрол е основната причина за шофиране в нетрезво състояние, а почти 18% (срещу 13.8 % за Варна) мислят, че причината е в корупцията. Голяма част от анкетираните (18.7% за страната и 17.2 % за Варна) смятат, че нищо не може да окаже влияние върху шофьорите да не карат след употреба на алкохол.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама