Все повече пловдивчани шофират след като са пили

14:46, 29 ное 16 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шофирането в нетрезво състояние продължава да бъде една от най-често срещаните причини за пътно-транспортни произшествия, сочат данните на отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция „Национална полиция“.

Само до края на месец октомври през 2016 г. в страната са  установени 14 762 водачи, шофиращи автомобила си под въздействието на алкохол, като при близо половината от тях употребеното количество е над 1,2 промила. За град Пловдив нарушителите към 31 октомври 2016 г. са 1130, като броят им се е увеличил с 13.5% спрямо 2015 г.  В резултат са възникнали 11 тежки пътно-транспортни произшествия, при които няма загинали, но има 13 тежко пострадали пътници.

За девета поредна година известна пловдивска пивоварна се включва в борбата с черната статистика на пътя. Тазгодишното издание на социално отговорната кампания „Алкохолът е лош шофьор“ беше представено със специална кинопрожекция на „филм“ със заглавие „Петък вечер“, който е основен елемент от инициативата.

Всяка година, като част от активностите по кампанията, компанията провежда национално представително проучване за навиците и нагласите на българските шофьори. Според резултатите на изследването, реализирано от Gemius, около 77% от българите категорично се обявяват срещу шофирането след употреба на алкохол, но една трета (32%) от родните шофьори са били зад волана след консумацията му. За град Пловдив процентът е по-нисък – приблизително 28 на 100. За почти половината от пловдивчани това се е случило през последния месец и основната причина (65%), която изтъкват за това е, че по тяхна преценка алкохолът, който са изпили, е под допустимото количество.

Въпреки че почти 80% от българите приемат шофирането в нетрезво състояние за недопустимо, повечето респонденти биха запазили известен неутралитет, ако техен познат иска да кара, след като е консумирал алкохол. Около една трета (31.7%) от запитаните в град Пловдив твърдят, че биха направили всичко възможно да спрат шофьора. За страната този процент е по-нисък - 24.2%, като по-голямата част от хората заявяват, че избягват да се намесват в личния му избор. От анкетираните пловдивчани 63.7% са твърдо убедени, че е необходимо да се въведе наказание за пътник в кола, управлявана от шофьор, употребил алкохол. Процентът за страната отново е по-нисък – около 60 на 100.

В страната 30.4% (31.9% за Пловдив) от участниците в проучването смятат, че най-голямо влияние върху шофирането в нетрезво състояние може да окаже размерът на санкциите. На второ място анкетираните посочват страха за живота им и живота на околните – 23.4% за страната и 31.5% за Пловдив. В същото време, 45.9% (36.8% за Пловдив) смятат, че липсата на строг контрол е основната причина за шофиране в нетрезво състояние, а почти 18% (срещу 23 % за Пловдив) мислят, че причината е в корупцията. Голяма част от анкетираните (18.7% за страната и 17.4% за Пловдив ) смятат, че нищо не може да окаже влияние върху шофьорите да не карат  след употреба на алкохол.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама