Пътуваща изложба акварел откриват в Търговище

11:16, 29 ное 16 25 559 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Голямата пътуваща изложба „Духът на акварела” пристига в Търговище. Експозицията, която е част от Международното Триенале на акварела – Варна 2016 ще бъде официално открита днес от 17.30 часа, в Художествена галерия „Никола Маринов“. Търговище е петият град, в който гостува пътуващата изложба.

Досега тя е била в изложбените зали в Ямбол, София, Кюстендил и Севлиево. В нея са включени близо 250 творби от Триеналето. Много от техните автори са международно признати майстори на акварела, чиито имена са изписани върху серии и световно известни марки художествени материали и пособия.

"За наше удовлетворение, българските художници сe представени достойно. Болшинството от тях, неподвластни на школи и течения, си изграждат неповторим облик и внасят разнообразие и значимост в цялата национална и световна палитра. В селекцията за изложбата са включени 69 наши автори, много от тях известни на широката общественост не само като акварелисти, но и с невероятните си постижения с други изобразителни средства. " споделиха организаторите и и допълниха "Настоящото, пето представяне на пътуващата изложба на Триеналето в ГХГ „Никола Маринов“ – Търговище , освен с чудесното си галерийно пространство е като едно пътуване до дома...домът на акварела. За непосветените трябва да поясня, че галерията носи името на най- големия български акварелист и притежава изключителна колекция от картини на именити български акварелисти и дълги години е организирала пленери с тази техника. На този енергиен фон, картините блестят освен със своята собствената, но и с отразена светлина на пластовете време натрупали познанието и чувството към това неуловимо и вълшебно изобразително средство." 

Изложбата ще остане в Търговище до 3 януари следващата година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама