С различни инициативи РЗИ – Разград ще отбележи Световния ден за борба със СПИН

07:33, 29 ное 16 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
РЗИ – Разград се включва в отбелязването на 1 декември - Световния ден за борба със СПИН с различни инициативи, съобщават от здравното ведомство. Една от тях е кампанията за безплатна и анонимна диагностика на ХИВ и други трансмисивни инфекции. Всеки, който желае ще може да се изследва в кабинет 301 в сградата на инспекцията.

Организира се и обучителна кампания под мотото „Ние сме ЗА превенцията на ХИВ“. Експерти от здравната инспекция ще разговарят с ученици от училища и социални институции в областта за начините на разпространението и предпазване от заразяване с ХИВ/СПИН. Мобилен екип на инспекцията ще предостави и възможност за доброволно и анонимно изследване за ХИВ на лица над 16-годишна възраст, чрез бърз тест, при спазване разпоредбите на Закона за здравето. 

По повод Световния ден за борба със СПИН ще се проведе и образователно - информационна кампания, организирана от НЧ "Торлак-2013" - Цар Калоян с ученици и младежи от града. Проявата ще се състои на първи декември от 17.15 ч. в кафе „ Хюстън“. По време на инициативата ще бъде представена презентация на тема „Ние сме ЗА превенцията на ХИВ“, ще се проведе викторина “Победи СПИН със знание“. На участниците в информационната среща ще бъде предоставена и възможност за анонимно изследване за ХИВ, чрез бърз тест при, на място от екип на РЗИ - Разград.

По време на кампанията доброволци на БМЧК и медицински специалисти от здравните кабинети към учебните заведения ще раздават здравно-образователни материали и презервативи на учениците.

Световният ден за борба със СПИН е началото на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието, информираността на хората, относно ХИВ- инфекцията, както и ден за съпричастност към засегнатите от болестта, отбелязват от РЗИ - Разград.

Мотото на кампанията тази година е „Ние сме ЗА превенцията на ХИВ“ („Hands - up for HIV prevention“). Кампанията ще бъде фокусирана върху превенцията на ХИВ, употребата на презервативи, превенция на предаването на ХИВ, изследване, антиретровирусно лечение и вирусна супресия. Насочена е към преодоляване на бариерите, които пречат на подрастващите момичета и момчета, групите в най-висок риск от населението и хората живеещи с ХИВ за достъпа и използването на тези услуги.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама