Наградиха фермери в Пиринско село

16:32, 27 ное 16 25 891 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българската фондация за биоразнообразие връчи Годишните си награди.

Призът за подкрепящи биоразнообразието бизнеси бе присъден на Сидер и Атила Седефчеви от село Влахи за опазване на местни породи и чрез тях да възстановят пасищата в Пирин.    Те са художници и по призвание любители на природата и животните, двамата мъже решават да управляват ферма за каракачански животни. 

Във фермата се отглеждат стадо от 500 чистокръвни каракачански овце, 50 каракачански кучета, 230 калоферски кози и 20 каракачански коня, които пасат високо в планината като свободно стадо. Животните се отглеждат в естествени за тях условия, пасат целогодишно в изключително чист район. 

Имат във фермата си мечка и два вълка.

Във фермата на Сидер правят сирене, за което ползват само естествени продукти, по стара технология – морска сол и сирище вместо мая. 

Чрез всичките си дейности във Влахи популяризират сред хиляди хора биоразнообразието, редките породи, естествената храна, екологичното образование, защитените видове. Съпругата на Сидер Елена е биолог и с нейна помощ в селото е направен образователен център за животни, в който през лятото идват училищни групи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама