Мисията ни до Антарктида стигна до базата на о-в Ливингстън

15:33, 27 ное 16 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първата група от 10 души български антарктици стигна благополучно до базата "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън с чилийския кораб "Лаутаро", съобщи проф. Христо Пимпирев, ръководител на българските експедиции в Антарктида, предаде "Дневник".

Според информацията, снегът е малко и екипът е успял да влезе веднага в основната къща със съвсем малко копане. Моторните шейни работят и успешно е бил запален генераторът.

Малко след като хората са слезли от кораба обаче, т.нар. ледена супа е затворила залива и е било невъзможно лодките с хранителните провизии на групата да стигнат до брега. Ето защо в близките дни до оправянето на времето антарктиците ни ще разчитат за изхранването си на резервните запаси на базата, които в момента са 2 кг брашно, боб и леща.

Капитанът на "Лаутаро" обаче е обещал, че корабът ще изчака и няма да отплава, без да свали хранителните продукти за българите, макар да има стриктен график за снабдяването и на чилийските бази в района.

Въпреки това ситуацията по думите на командира на базата инж. Йордан Йорданов е добра. Вероятно къщите ще могат да бъдат спасени и до края на сезона би трябвало да се освободят от снега, който ги застрашаваше от срутване предишните години.

Всички са добре, здрави и изпълнени с ентусиазъм да започнат предвидените дейности по юбилейната 25-а антарктическа експедиция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама