Продължава кампанията „Забавното четене 2016“

15:31, 27 ное 16 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В началото на 2017 г. ще бъдат обявени победителите в Националната кампания „Забавното четене 2016“. Регионална библиотека „Любен Каравелов“ кани всички русенски деца да се включат в кампанията до края на тази година, като направят своя регистрация и попълнят прочетените от тях книги в онлайн дневника на българския детски портал Az-deteto.bg: http://www.az-deteto.bg/knigi/

Забавното четене е Национална кампания за насърчаване на детското четене. Тя е предназначена за деца от 1 до 7 клас. Четенето помага на децата по- добре да разбират света, да учат докато се забавляват и да узнават истините за живота.

 

Но способността за разбирането на прочетеното не са заложени у децата - те трябва да бъдат създадени и поощрявани и с това трябва да са ангажирани не само родителите и учителите, но и цялото общество. Такава е и една от целите на Забавното четене.

 

Кампанията има състезателен характер. Всяка година, в зависимост от регистрираните деца и прочетените от тях книги, се определят победители в категориите: „Най- четящ град“, „Най- четящо училище“, „Най- четящо дете“ и „Най-четена детска книга“.

 

През изминалите години град Русе печели 3 пъти първото място в категория „Най- четящ град“. Русенските училища СУ „Христо Ботев“ и СУЕЕ „Св. Константин – Кирил Философ“ взеха приз за „Най- четящо училище“.  Русенчета печелиха и в категорията „Най- четящо дете“.

 

Забавното четене се провежда за шеста поредна година. Инициатори на кампанията са българският детски портал Az-deteto.bg и Столична библиотека. От старта на проекта през 2011 година броят на децата – участници в него достига над 12 500, а прочетените книги – над 137 000. Всяка година към инициативата се включват нови градове и все повече малки читатели.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама