Педиатър: Зачестяват вирусни инфекции, пикът ще е през януари

15:18, 27 ное 16 25 448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вирусните  респираторни заболявания тази есен, макар и по-късно от обичайното, започнаха да зачестяват и да пълнят отделението по педиатрия в УМБАЛ-Пловдив, заяви началникът д-р Анеса Георгиева.

„Трябва да се отбележи обаче, че все още няма епидемична или предепидемична обстановка.Според нея в момента има известно “смесване” между така наречените летни и есенно-зимни вируси и медиците лекуват малки пациенти, както с повръщане и разстройство, така и други със симптоми от дихателната система – болки в гърлото и кашлица. Общото за всички е повишената температура,  неразположение, със или без  втрисане“, казва д-р Георгиева.

Доброто в случая е, че пациенти с типична характеристика за грипна инфекция почти липсват, а при тях усложнения като бронхити, пневмонии и други са по-чести и тежки. Наблюдавайки епидемичната обстановка, се очаква и тази година пикът на инфекциите да бъде в края на януари. Затова тя смята, че все още не е късно за прилагане на противогрипна ваксина или за профилактика с противовирусни и имуностимулиращи средства.

„Много е важно  още веднъж  да подчертая, че не бива да се провежда самолечение,особено антибиотично, за да се избегне рискът от създаване на резистентност, да се намалят усложненията и да се предотвратят нежелани странични ефекти. И още нещо важно – не бива болни деца да посещават ясли, градини и училища, защото така  инфекциите непрекъснато се препредават и се създава порочен кръг“, допълва д-р Георгиева. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама