Цветанов: Нужни са избори, никоя парламентарна група не може да състави кабинет

14:55, 27 ное 16 / Политика 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Към момента нито една парламентарна група не може да състави кабинет и е необходимо да се проведат предсрочни парламентарни избори, които да осигурят на страната стабилност и успешна подготовка за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пред "Хоризонт".

Според него не може да бъде осигурена парламентарна подкрепа от 43-то Народно събрание за съставяне на нов кабинет, защото подкрепата на част от народните представители от Реформаторския блок не е достатъчна за гарантиране на стабилността му. Той допълни, че през последните две години "направихме максимума на компромиси и „протегнати ръце“ за партньорство".

Цветанов коментира и различията, които ГЕРБ има с Патриотичния фронт, които пречат те да подкрепят ново правителство, в което да участват и "патриотите". Той отбеляза, че по време на кампанията за избор на президент е имало популистки изказвания за минимална пенсия в размер на 300 лв. Според зам.-председателят на ГЕРБ няма политик, който не желае да направи това, защото пенсиите на възрастните хора са недостатъчни. Такава промяна, обаче, според лидера на парламентарната група на партията, би означавала и промяна в скалата на останалите пенсии – над този праг и съответно – ръст на бюджетните разходи от над 1,5 млрд. лв. и увеличен дефицит.

Цветанов потвърди позицията, че в служебния кабинет няма да има министри от ГЕРБ. Той изрази и надежда КСНС при президента да вземе общ решение за провеждане на предсрочни избори за Народно събрание.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама