Екозащитници: Сеч на здрави дървета в центъра на Пловдив

13:08, 27 ное 16 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"В квартала зад Военна болница се извършва сеч на големи и здрави дървета, която ще продължи поради ремонтни дейности". За това алармира Лилия Тамамджиева. Тя заяви, че утре в 8,30ч. жителите на квартала ще бъдат на място, за да изразят възмущението си от продължаващата сеч, както и да установят какви дървета се режат и да изискат документи за целта, защото вероятно ще бъдат представени за изгнили и опасни.

„През месец август тази година започва ремонт на  тротоарите на улиците "Борислав", "Кръстец" и "Славянска" в гр. Пловдив, район Централен. Той бе иницииран от жителите на района, защото преминаването по тротоарите е невъзможно. Те са подали жалба за състоянието им, като изрично са изказали желанието си да се възстановят вече изрязаните дървета. От началото на ремонтната дейност обаче се започва унищожаването и на останалите  здрави дървета на въпросните улици  (до момента 10 дървета)“, се казва в сигнала.

„В квартала зад Военна болница вече от 20 години се извършва застрояване за сметка на зелените площи. Такива вече няма и единствената зеленина са дърветата по тротоарите. Не е извършвано залесяване за същия период. Този участък е изключително замърсен от прах и от множеството автомобили на живущите и работещи тук. Би следвало да се отчетат тези фактори преди да се престъпва към поголовна сеч на 50 годишни дървета. За жителите на квартала здравите дърветата не би следвало да представляват непреодолима пречка за поставянето на нови тротоарни плочки. Напротив, ремонта на улиците би трябвало да е повод и за облагородяване на зелената система в квартала, а не нейното унищожаване. Живущите там ще продължат да подават жалби както и ще започнат подписка срещу сечта на дървета района“, заявава още в официалното си становище Тамамжиева.

Очаквайте по-късно и отговор от кмета на район „Централен“ Георги Стаменов.  

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама