Именуват улица в Добрич на името на Александър Друмев Сивков

10:46, 27 ное 16 25 1080 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предлагат улица в Добрич да носи името на Александър Друмев Сивков. Идеята е така да бъде наречена улицата, намираща се между СУ „Св. Климент Охридски“ и храм „Св. Климент Охридски“, свързваща бул. „Русия“ и ул. „Никола Петков“, съобщават от общинската администрация.

Предложението е на почетния гражданин Атанас Пеев. Комисията по именуване и преименуване на улици, площади, паркове, инженерни съоръжения и други обекти с общинско значение единодушно е решила да подкрепи предложението и да го внесе в Общински съвет.

Александър Друмев Сивков (1870-1961) е изтъкнат добруджанец и патриот. Бил е църковен и училищен настоятел, инициатор за построяването през 1892 г. на начално училище в с. Голямо Чамурлии (Голяма Смолница, по-късно слято със Средна Смолница). Участник в Балканската война 1912 г. и в превземането на Одринската крепост, удостоен с Кръст за храброст. През 1916 г. погребва загинали в Добричката епопея български войници и им издига паметник. През Втората световна война подпомага в софийска болница ранени български войници. Владеещ руски, румънски и турски езици, той е бил непоколебим патриот и родолюбец, проучвател на живота и делото на велики българи-революционери, радетел на земеделската идея, привърженик на въздържателното движение и природосъобразния начин на живот.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама